Czy kolejna stacja meteo w BW ma sens?
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
-
- Gawędziarz
- Glajt: Axis Pluto II
- Uprząż: Ava Sport Sprinter
Re: Czy kolejna stacja meteo w BW ma sens?
Czyta i trzyma kciuki 

-
- Pilot - Gawędziarz
- Glajt: Ozone Rush 3
- Telefon: 50205214dwa
Właśnie, właśnie
czyta i trzyma kciuki. Powodzenia Tomku.
Rysiek

Rysiek
- 3apik
- Przelotowiec
- Glajt: Ozone Delta 2
- Uprząż: Swing Race
- Telefon: ♪♫░▒▓█>dryn<█▓▒░♫♪
- Team: B!SEPTOL™
Właśnie, właśnie Tomku 
PS
Fajny ten mechanizm znalazłeś.
Robienie tego samemu to faktycznie koszmar. Tym bardziej że to potem musi wytrzymać trochę w niezbyt sprzyjających warunkach.

PS
Fajny ten mechanizm znalazłeś.
Robienie tego samemu to faktycznie koszmar. Tym bardziej że to potem musi wytrzymać trochę w niezbyt sprzyjających warunkach.
- dawid
- Przelotowiec
- Glajt: UP Summit XC4
- Uprząż: Sup'air Delight II
- Telefon: 881 364 szysc 45
Ja czytam i podziwiam zaangazowanie. Nie znam wiekszosci wyrazow ktore napisales (oprocz tych na k) wiec tym bardziej szacun. Powodzenia
---------
Dawid
Dawid
- eltomek
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Glajt: Tequila 5
- Uprząż: SupAir Delight 2
- Telefon: 6dziewięć785014pięć
Hej,
Dzięki wszystkim za miłe motywujące do działania słowa!
Przesyłam pierwsze dane z nowej stacji
Edit 18.09.2013
[...]
Kilka słów wyjaśnień:
- dane zebrałem z niecałej ostatniej doby, rejestracja pomiarów co 15 sekund. Docelowo dane będą zbierane co 5 minut. Jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia wyniki będą wrzucane od razu na serwer co 5 minut
- czujnik wilgotności, z którego zczytuję tu też temperaturę (DHT11) to prymitywne urządzenie, które nadaje się jedynie do rozpoznania protokołu komunikacji, docelowy (DHT22) już idzie do mnie pocztą. Przede wszystkim raportowana wilgotność na poziomie ~30% to ewidentny błąd, z czego ten czujnik niestety słynie. Siedzi on jeszcze na parapecie w mieszkaniu, stąd temperatury, które raportuje są takie a nie inne
- wiatromierz i wiatrowskaz wiszą na balkonie, gdzie okrutnie kręci wiatrem z uwagi na zawietrzne od innych bloków, czy choćby faktu, że elewacja zasłania połowę kierunków, stąd parametry wiatru są takie "poszarpane" i trochę bezsensowne
- wykresy są wysoce tymczasowe i jedynie poglądowe. Kwestie dobrania skali, odpowiedniego uśredniania wyników, ich prezetacji itd. są tym, nad czym dopiero będę pracował, gdy pozałatwiam ważniejsze potrzeby tego projektu.
Edit 18.09.2013: wycinam przykładowe obrazki, aktualne raporty jeśliby kogokolwiek interesowały (bo to pomiary parapetowo-balkonowe) są dostępne pod adresem http://inet24.pl/~morales/meteo/.
Zdrówka
Tomek
Przesyłam pierwsze dane z nowej stacji

Edit 18.09.2013
[...]
Kilka słów wyjaśnień:
- dane zebrałem z niecałej ostatniej doby, rejestracja pomiarów co 15 sekund. Docelowo dane będą zbierane co 5 minut. Jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia wyniki będą wrzucane od razu na serwer co 5 minut
- czujnik wilgotności, z którego zczytuję tu też temperaturę (DHT11) to prymitywne urządzenie, które nadaje się jedynie do rozpoznania protokołu komunikacji, docelowy (DHT22) już idzie do mnie pocztą. Przede wszystkim raportowana wilgotność na poziomie ~30% to ewidentny błąd, z czego ten czujnik niestety słynie. Siedzi on jeszcze na parapecie w mieszkaniu, stąd temperatury, które raportuje są takie a nie inne
- wiatromierz i wiatrowskaz wiszą na balkonie, gdzie okrutnie kręci wiatrem z uwagi na zawietrzne od innych bloków, czy choćby faktu, że elewacja zasłania połowę kierunków, stąd parametry wiatru są takie "poszarpane" i trochę bezsensowne
- wykresy są wysoce tymczasowe i jedynie poglądowe. Kwestie dobrania skali, odpowiedniego uśredniania wyników, ich prezetacji itd. są tym, nad czym dopiero będę pracował, gdy pozałatwiam ważniejsze potrzeby tego projektu.
Edit 18.09.2013: wycinam przykładowe obrazki, aktualne raporty jeśliby kogokolwiek interesowały (bo to pomiary parapetowo-balkonowe) są dostępne pod adresem http://inet24.pl/~morales/meteo/.
Zdrówka
Tomek
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, 14:00 przez eltomek, łącznie zmieniany 1 raz.
- 3apik
- Przelotowiec
No Panie. Robi się ciekawie.
Temperaturka i wilgność faktycznie nieco dziwne i mocno dyskretne
Co do kierunku to rzekłbym nawet że elewacja zasłania wszystkie kierunki i robi z nich 100 lub 280 - generalnie na dłuższą metę może wiać tylko wzdłuż ścjiany w jedną lub drugą stronę

Co do kierunku to rzekłbym nawet że elewacja zasłania wszystkie kierunki i robi z nich 100 lub 280 - generalnie na dłuższą metę może wiać tylko wzdłuż ścjiany w jedną lub drugą stronę

- eltomek
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Glajt: Tequila 5
- Uprząż: SupAir Delight 2
- Telefon: 6dziewięć785014pięć
3apik pisze:No Panie. Robi się ciekawie.
Dyskretnie, bo ten czujnik podaje stopnie i wilgotność względną tylko całkowicie bez części dziesiętnych, ale tak czy inaczej podawanie tych 2 parametrów z dokładnością do dzisiątej częsci to lekka fanaberia

No a elewacja to tak jak piszesz, nie doszacowałem jej negatywnego wpływu, mimo, że mieszkam na ostatnim piętrze nie mam jak tego sensownie ponad dachem umieścić.
- 3apik
- Przelotowiec
Myślę że nie ma potrzeby się trudzić z wystawianiem tego wyżej na potrzeby testów (jeszcze ktoś zwinie z dachu). Co innego gdybyś chciał sobie takie cuś zamontować na stałe. Tak czy inaczej widać że działa. A wracając do dyskretnych wyników to chodziło mi tylko o to że śmiesznie to wygląda 

- shBash
- Pilot - Gawędziarz
- Glajt: Up Summit XC2
- Uprząż: Nearbirds Zippy
eltomek pisze:Hej,
CIACH
Zdrówka
Tomek
Bajka!

Pozdrawiam,
Pawel
Pawel
- Piotr Klimek
- Członek zarządu SPBW
- Glajt: Ozone Delta2
- Uprząż: AVA Tanto Race
- Telefon: 502 357 864
- Team: SPBW
Pełne poparcie dla Tomka ze strony kierownictwa SPBW 
Plany co do rozwoju stacji pogodowych i odpowiedniego opracowania odczytów w necie, juz dawno zostały obgadane i zatwierdzone.
Sponsor na stację w Koninkach cierpliwie czeka
Piotr Klimek

Plany co do rozwoju stacji pogodowych i odpowiedniego opracowania odczytów w necie, juz dawno zostały obgadane i zatwierdzone.
Sponsor na stację w Koninkach cierpliwie czeka

Piotr Klimek
(>