Puchar Zimowy 2012-2013
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
- Piotr Klimek
- Członek zarządu SPBW
- Glajt: Ozone Delta2
- Uprząż: AVA Tanto Race
- Telefon: 502 357 864
- Team: SPBW
Puchar Zimowy 2012-2013
Już niedługo zaczynamy drugą edycje Zimowego Pucharu Beskidu Wyspowego.
Bardzo prosze o propozycje zmian w punktacji (po doświadczeniach z zeszłej zimy).
Dla przypomnenia lista szczytów wraz z punktacją:
Lp. Miejsce startu Punktacja
1 KAMIENNIK 2
2 LUBOMIR – ŁYSINA 4
3 CIECIEŃ 3
4 ŚNIEŻNICA 2
5 SKRZĘTLA 2
6 ŁOPIEŃ 5
7 ĆWILIN 3
8 MOGIELICA 4
9 JAWORZYNA – LUBOMIERZ 2
10 SPYRKOWA – PODOBIN 1
11 POTACZKOWA – PODOBIN 1
12 JAWORZYNA – KONINKI 2
13 LUBOŃ WIELKI 5
14 SZCZEBEL 4
15 SAŁASZ 4
16 ADAMCZYKOWA 2
17 MIEJSKA GÓRKA (Limanowa) 3
18 WSOŁOWA (Mszana Dolna) 1
Suma: 50
------------------------------------------------------
W regulaminie na pewno będzie punkt ze w przypadku równej ilości punktów i szczytów, decydować o wyższym miejscu będzie większy przeleciany dystans. Myślę, że należy też pozwolić na korzystanie z wyciągów narciarskich (Kasina, Koninki, Lubomierz) - ale to zdecyduje większośc głosujących.
Moja propozycja zmian to:
Lubomir - Łysina z 4 na 3
Cwilin z 3 na 4
Piotr (> Klimek
Bardzo prosze o propozycje zmian w punktacji (po doświadczeniach z zeszłej zimy).
Dla przypomnenia lista szczytów wraz z punktacją:
Lp. Miejsce startu Punktacja
1 KAMIENNIK 2
2 LUBOMIR – ŁYSINA 4
3 CIECIEŃ 3
4 ŚNIEŻNICA 2
5 SKRZĘTLA 2
6 ŁOPIEŃ 5
7 ĆWILIN 3
8 MOGIELICA 4
9 JAWORZYNA – LUBOMIERZ 2
10 SPYRKOWA – PODOBIN 1
11 POTACZKOWA – PODOBIN 1
12 JAWORZYNA – KONINKI 2
13 LUBOŃ WIELKI 5
14 SZCZEBEL 4
15 SAŁASZ 4
16 ADAMCZYKOWA 2
17 MIEJSKA GÓRKA (Limanowa) 3
18 WSOŁOWA (Mszana Dolna) 1
Suma: 50
------------------------------------------------------
W regulaminie na pewno będzie punkt ze w przypadku równej ilości punktów i szczytów, decydować o wyższym miejscu będzie większy przeleciany dystans. Myślę, że należy też pozwolić na korzystanie z wyciągów narciarskich (Kasina, Koninki, Lubomierz) - ale to zdecyduje większośc głosujących.
Moja propozycja zmian to:
Lubomir - Łysina z 4 na 3
Cwilin z 3 na 4
Piotr (> Klimek
- Marcin Kalamat
- Przelotowiec Stary Wyga
- Telefon: 794305869
Re: Puchar Zimowy 2012-2013
Salasz 3 pkt ,cwilin 4pkt lubon wielki wykluczył bym z zawodów dla bezpieczeństwa,dodatkowe pkt za dystans .
- grzero
- Glajciarz którego nie składa
- Glajt: Gin Carrera
- Uprząż: Advance Impress 3
- Telefon: 609208994
- Team: SPBW
Z jednym zgadzam się z Marcinem - Sałasz 3 pkt ,Ćwilin 4pkt ale Luboń bym zostawił. Jest tam hardcorowy start ale według mnie o takie emocje chodzi w tych zawodach. Wprowadził bym do regulaminu też zasadę kto pierwszy ten lepszy, bo daje to szansę na wygraną każdemu (myślę tu o młodych pilotach) a nie temu kto będzie miał lepsze skrzydło z większą doskonałością, poza tym ta zasada wpływa na większe emocje rywalizacji skłania do latania w gorszych zimowych warunkach a nie tak że w marcu ktoś se sypnie wszystkie górki i polata jeszcze na wiosennej termie wygrywając z pilotami co startowali załóżmy w styczniu na 20 stopniowym mrozie i w śniegu po... "klejnoty" , proponował bym też jeszcze jeden punkt regulaminu - wymóg zgłoszenia tracka sędziom do 48 godzin po wykonaniu lotu, wpłynie to na lepszy obraz trwającej rywalizacji i wpłynie na motywację. Mam też jeszcze jedną propozycję
równoległą do punktacji indywidualnej dodał bym jeszcze punktację team-ową , co wy na to?

- Marcin Kalamat
Zgadzam się z Grzeskiem żeby traka wrzucać do 48h i kto pierwszy zaliczy wszystkie szczyty ten jest pierwszy i za koleją następni ,z Luboniem nie zmieniam zdania ,choć będę go chciał zaliczyc na zawodach, co do pkt. Team jestem jak najbardziej Za 

Cze,
ja myślę, że Luboń można odpuścić. Co do zasady pierwszości to z tego co pamietam to jednym z głównych założeń było to, żeby nie promować ludzi którzy mają czas tylko, żeby dać szansę weekendowcom, więc jestem przeciw. Co do dystansu to z tego co rozumiem z wypowiedzi Piotrka to dystans liczony jest jako drugorzędne kryterium, a pierwszorzędne jest ilość szczytów.. I to bym zostawił, żeby miejsca były samodzielne. Nie przewiduje, że wszystkie szczyty zaliczy więcej niż 5 osób.
Co do czasu złoszenia tracka to nie przesadzałbym z 48h i zostawił z 5 dni.
Wyciągi narciarskie też bym zostawił bo inaczej połowa ludzi wyjedzie, druga wyjdzie a potem się będą kłócić kto wyszedł a kto wjechał.
pozdro
ja myślę, że Luboń można odpuścić. Co do zasady pierwszości to z tego co pamietam to jednym z głównych założeń było to, żeby nie promować ludzi którzy mają czas tylko, żeby dać szansę weekendowcom, więc jestem przeciw. Co do dystansu to z tego co rozumiem z wypowiedzi Piotrka to dystans liczony jest jako drugorzędne kryterium, a pierwszorzędne jest ilość szczytów.. I to bym zostawił, żeby miejsca były samodzielne. Nie przewiduje, że wszystkie szczyty zaliczy więcej niż 5 osób.
Co do czasu złoszenia tracka to nie przesadzałbym z 48h i zostawił z 5 dni.
Wyciągi narciarskie też bym zostawił bo inaczej połowa ludzi wyjedzie, druga wyjdzie a potem się będą kłócić kto wyszedł a kto wjechał.
pozdro
-
- Gawędziarz
- Glajt: brak
- Uprząż: brak
- Telefon: 501659968
isilweo pisze:Cze,
pozdro
ale wtedy obniżyłbym Śnieżnicę i Koninki do 1 pkt.
- adaho
- Przelotowiec
- Glajt: Pasat-5 28
- Telefon: 503 140 12zero
Polo pisze:isilweo pisze:Cze,
pozdro
ale wtedy obniżyłbym Śnieżnicę i Koninki do 1 pkt.
Dokładnie tak .
- Marcin Kalamat
To ją bym jeszcze dał dodatkowo pkty za traka z Wychodzenia na snieznice koninki skrzetle ,np 1 pkt dodatkowo za Wychodzenie,teraz każdy ma juz telefon z gpsem, i sędzia ma mniej roboty 

- mani3kxc
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Team: UFO Team
- Kontakt:
Jeśli można,
Kwestia bezpiecznego startu powinna być priorytetowa.
Nie zgadzam się z argumentem Grzero dot. emocjonującego startu, bo równie dobrze można by wybrać jako start zalesioną górę i odpalać z drzewa. ;)
Ciekawym rozwiązaniem na daleką przyszłość byłoby trackowanie nie tylko zlotu ale i drogi na górę, wtedy można by rozgraniczyć punktowo wyjście z wjazdem
(przykładowo Śnieżnica wjazd - 1, wyjście 3 itp.)
Track wrzucony w ciągu 48/72 godzin to świetny pomysł. :)
Nie zgadzam się z argumentem Grzero dot. emocjonującego startu, bo równie dobrze można by wybrać jako start zalesioną górę i odpalać z drzewa. ;)
Ciekawym rozwiązaniem na daleką przyszłość byłoby trackowanie nie tylko zlotu ale i drogi na górę, wtedy można by rozgraniczyć punktowo wyjście z wjazdem
(przykładowo Śnieżnica wjazd - 1, wyjście 3 itp.)
Track wrzucony w ciągu 48/72 godzin to świetny pomysł. :)
- shBash
- Pilot - Gawędziarz
- Glajt: Up Summit XC2
- Uprząż: Nearbirds Zippy
mani3kxc pisze:Jeśli można,
Nie zgadzam się z argumentem Grzero dot. emocjonującego startu, bo równie dobrze można by wybrać jako start zalesioną górę i odpalać z drzewa.
To samo mialem napisac. Pamietajcie, ze w zawodach moga chciec wziac udzial poczatkujacy. Na luboniu bylem raz, daaaawno temu, start wyglada ciekawie ale jedynie dla zaawansowanych. Po co prowokowac ludzi do ryzykowania wlasnym zdrowiem jeszcze bardziej?
Jestem za usunieciem Lubonia, nikt nie broni 'zaliczyc' gorki tylko dla przyjemnosci

Pozdrawiam,
Pawel
Pawel