Radio INTEK 4040

j/w

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

matifly
Glajciarz którego nie składa na beli
Telefon: 733433144
Team: GLAJT GROUP

Radio INTEK 4040

Post autor: matifly » 06 maja 2013, 08:31

itam. Mam problem z radiem. Po ostatnim lataniu normalnie wyłaczyłem z zablokowaną "klawiaturą". I dziś nie mogłem go włączyć, myślałem ,że rozładowane. Podłączyłem do ładowarki i ładował się chwilę i dalej nie chce się włączyć.
MIELIŚCIE KIEDYŚ TAKI PROBLEM ?

karolw
Gawędziarz
Glajt: Axis Pluto II
Uprząż: Ava Sport Sprinter

Re: Radio INTEK 4040

Post autor: karolw » 06 maja 2013, 11:31

Probowałes wyjac calkiem baterie na pare sekund ?

matifly

Post autor: matifly » 06 maja 2013, 14:09

Tak próbowałem i dalej nie chce się włączyć :(

karolw
Gawędziarz
Glajt: Axis Pluto II
Uprząż: Ava Sport Sprinter

Post autor: karolw » 06 maja 2013, 14:37

Jak nic nie wymyslisz do weekendu, to w piatek najprawdopodobniej bede w wisniowej (i zostane az do niedzieli) to moge rzucic okiem..

matifly

Post autor: matifly » 06 maja 2013, 17:13

No ok . Mógłbyś mi podać nr tel to byśmy się kontaktowali .

lopez
Pilot - Gawędziarz
Glajt: Skywalk Chili
Telefon: 515228172

Post autor: lopez » 06 maja 2013, 18:53

Jeżeli nic innego nie zadziała to włóż baterię naklejką up/down do wewnątrz, tak łopatologicznie chodzi o to, żeby połączyć plus baterii z minusem radia i odwrotnie. Za efekty nie ręcze ale moje wario po takiej operacji zatrybiło.
Tel. 515 228-172

Awatar użytkownika
eltomek
Glajt: Tequila 5
Uprząż: SupAir Delight 2
Telefon: 6dziewięć785014pięć

Post autor: eltomek » 06 maja 2013, 19:10

lopez pisze:Jeżeli nic innego nie zadziała to włóż baterię naklejką up/down do wewnątrz, tak łopatologicznie chodzi o to, żeby połączyć plus baterii z minusem radia i odwrotnie. Za efekty nie ręcze ale moje wario po takiej operacji zatrybiło.

A jakie to ma techniczne uzasadnienie? :) W najlepszym przypadku nie stanie się nic, w gorszym spali się dioda prostownicza, ale żeby to miało mieć jakieś zbawienne działanie to bym raczej nie powiedział (choć mogę się mylić).

lopez
Pilot - Gawędziarz
Glajt: Skywalk Chili
Telefon: 515228172

Post autor: lopez » 06 maja 2013, 19:22

Nie mam technicznego uzasadnienia, ja tylko mówie, jak odblokowałem wario, a dioda prostownicza (nie wiem czy każda ale większość) ma wyższe napięcie przebicia niż 5V (choć moge sie mylić).
Tel. 515 228-172

Awatar użytkownika
3apik
Przelotowiec
Glajt: Ozone Delta 2
Uprząż: Swing Race
Telefon: ♪♫░▒▓█>dryn<█▓▒░♫♪
Team: B!SEPTOL™

Post autor: 3apik » 06 maja 2013, 19:23

eltomek pisze:
lopez pisze:Jeżeli nic innego nie zadziała to włóż baterię naklejką up/down do wewnątrz, tak łopatologicznie chodzi o to, żeby połączyć plus baterii z minusem radia i odwrotnie. Za efekty nie ręcze ale moje wario po takiej operacji zatrybiło.

A jakie to ma techniczne uzasadnienie? :) W najlepszym przypadku nie stanie się nic, w gorszym spali się dioda prostownicza, ale żeby to miało mieć jakieś zbawienne działanie to bym raczej nie powiedział (choć mogę się mylić).

Upewnić się że już wszystko co dało się zepsuć jest zepsute :lol:

Nie podłączaj tej baterii odwrotnie bo wtedy już raczej na pewno z radia nic nie będzie a w najlepszym wypadku z baterii (jeżeli radio ma jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym odwrotnym podłączeniem).

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to wyciągnij baterię na dłużej (dzień / dwa). Albo po wyjęciu baterii zewrzyj styki jakimś drucikiem żeby rozładować ewentualnie naładowany kondensator w radiu, który podtrzymuje radio w tym dziwnym stanie. Chodzi mi oczywiście o styki w radiu a nie o te w baterii (sorry za łopatologię ale czasem tak trzeba żeby nie zostać opacznie zrozumianym). Upewnij się przy tym że drucik którym zwierasz ma świeżo zdjętą izolację i nie ma nalotu bo całe to zwieranie o d. rozbić jak nie ma porządnego styku.
Nie gwarantuję że to pomoże ale często działa w takich "upartych" urządzeniach. Jeżeli to nie pomoże to być może usterka jest poważniejsza niż "zwiecha".

Awatar użytkownika
3apik
Przelotowiec
Glajt: Ozone Delta 2
Uprząż: Swing Race
Telefon: ♪♫░▒▓█>dryn<█▓▒░♫♪
Team: B!SEPTOL™

Post autor: 3apik » 06 maja 2013, 19:28

lopez pisze:Nie mam technicznego uzasadnienia, ja tylko mówie, jak odblokowałem wario, a dioda prostownicza (nie wiem czy każda ale większość) ma wyższe napięcie przebicia niż 5V (choć moge sie mylić).

Tak ale podłączając zasilanie odwrotnie polaryzujesz tę diodę w kierunku przewodzenia a nie zaporowym czyli robisz nią mniej lub bardziej chamskie zwarcie baterii. Więc możesz spalić (przegrzać) diodę lub zaszkodzić baterii. To że twoje wario odblokowywało się w takim przypadku i że przeżyło to nie znaczy że każde urządzenie to przeżyje. Zwłaszcza że bateryjki w wariu mają 3V a w radiu pewnie więcej. A że moc rośnie z kwadratem napięcia... i tak dalej i tak dalej... W każdym razie zdecydowanie odradzam zamianę biegunów.

ODPOWIEDZ