Hej,
Chcę Was prosić o pomoc w czynności, na którą po prostu nie mam czasu, a która jest bardzo istotna dla naszej kolejnej stacji, nad którą pracuję: trzeba zrobić/znaleźć w sieci aktualne zestawienie/porównanie ofert krajowych operatorów w zakresie transmisji danych pakietowych, żebyśmy mogli wybrać najmniej kosztującą nas opcję. To może być temat czasochłonny i będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo mam jeszcze trochę pracy przy stacji, w tym jeszcze sporo zakupów. Pewnie możnaby wybrać po prostu sieć, z której korzysta stacja na Cietniu, ale przez ten czas mogło się sporo zmienić i może uda się znaleźć coś taniego.
Kryteria:
- musi być zasięg dla miejsca, gdzie stacja stanie, podstawowe typy to Koninki, Mogielica lub może Szczebel. Rozmawiałem z Piotrkiem Prezesem, mówił, że w Koninkach na górze raczej wszystkie sieci są dostępne. Jeśli o Szczebel chodzi to ja będąc w Plusie mam nierzadko problemy z zasięgiem
- usługa typu 2G/2.5G (Aero2 odpada, ponieważ oni obsługują wyłącznie pasma UMTS oraz z uwagi na to, że zapowiadają wprowadzenie captcha, co uniemożliwi nawiązywanie połączeń bez ingerencji człowieka)
- stacja będzie trasmitowała miesięcznie w zależności od taryfikacji co 10kB lub 100kB (zależne od oferty) odpowiednio 50MB lub 200MB danych wliczając w to dane pomiarowe oraz zdjęcia z kamery co 30 minut (z kamery tylko w dzień)
- operator musi wydawać zwykłe karty mini SIM (25mm x 15mm), a nie tylko micro SIM (na 99.99% wszyscy wydają normalne mini SIMy, ale piszę na wszelki wypadek).
- może być usługa telemetrii, pewnie będzie nawet bezpieczniejsza (nie zablokują nas), choć może się okazać droższa, jeśli będzie droższa to możemy spokojnie zaryzykować usługę jak dla zwykłego telefonu.
- może być taka opcja, że po wyczerpaniu limitu prędkość zostaje ograniczona, ale nie płacimy za transfer danych.
- pre-paid lub abonament - Piotrku, czy Stowarzyszenie ma jakieś preferencje?
No to tyle, czy są jacyś chętni?
Zdrówka
Tomek
Kolejna stacja w BW - Ty też możesz pomóc :)
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus