Małe górki w rejonie Krakowa
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
-
- Przelotowiec
- Glajt: Bezpieczny
- Uprząż: wygodna
- Telefon: 505 358 8 jeden dwa
Re: Małe górki w rejonie Krakowa
mieszkam na pradniku czerwonym a ta gorke obadam jutro lub w piatek ( jak nie bedzie padalo) dzieki, i jestem poczatkujacym 

No to ci mówiłem wpadaj do mnie to pogadamy ,masz dwa kroki
, Bolechowice sobie odpuść,stromo jest na starcie ,jak bys dostał klapę wtedy to można się potłuc.

Tel 534179725 Sciągam glajty z drzew.18 lat doświadczenia w wspinaniu i pracach wysokościowych .Wpiszcie sobie numer do koma i oby się nigdy nie przydał.
Przedstawiam opis i filmy z mniejszej górki w Wrocimowicach pod Miechowem(są tam dwie górki)
Wysokość górki ok 33m do miejsca lądowania. Kierunki wiatru pn zach do zachodu.Zloty i żagiel mimo krótkiego zbocza długiego na ok 80m.Startowisko na dwa glajty,dalej pole orne. Startowisko z rozbiegiem ok 10m ,dalej zbocze jest bardziej strome z małymi kolczastymi krzaczkami- lepiej być po tych 10m w powietrzu,optymalna prędkość wiatru 2m/s lub więcej. Lądowisko bezproblemowe ,duże, trawiaste łąki i pastwiska po prawej stronie i na przedpolu. Można z kalafiorem dojść na startowisko. Żagiel przy 5m/s .
Przy większym wietrze nie testowana,możliwe rotory od pasa drzew na przedpolu.
Dobre miejsce o nauki pierwszych startów w kominy i podmuchy wiatru obserwując ruch liści na małych drzewkach na przedpolu.Odległość od Krakowa 39km.
http://www.youtube.com/watch?v=1NN_XlD9kDA
Dojazd:
Jadąc od Strony Miechowa lub Krakowa dojezdrzamy do kościoła w Wrocimowicach -drogą od kościoła w górę w kierunku miejscowości Pałecznica- gdy pokonamy pierwsze wzniesienie droga lekko opada i po lewej mamy dom, kawałek za domem droga się znowu wznosi i lewo jest mala droga asfaltowa a w prawo jest polna droga ok 300m na łąki pod górką - gdy jest sucho przydatne auto z wyższym zawieszeniem. Gdy nie możemy dojechać - skręcamy z głównej drogi w lewo w tę małą asfaltową drogę i parkujemy po 20m po lewej stronie na wypłaszczeniu łąki.Jak znajdę chwile wrzucę lokalizację z zdjęciem lotniczym.
Wysokość górki ok 33m do miejsca lądowania. Kierunki wiatru pn zach do zachodu.Zloty i żagiel mimo krótkiego zbocza długiego na ok 80m.Startowisko na dwa glajty,dalej pole orne. Startowisko z rozbiegiem ok 10m ,dalej zbocze jest bardziej strome z małymi kolczastymi krzaczkami- lepiej być po tych 10m w powietrzu,optymalna prędkość wiatru 2m/s lub więcej. Lądowisko bezproblemowe ,duże, trawiaste łąki i pastwiska po prawej stronie i na przedpolu. Można z kalafiorem dojść na startowisko. Żagiel przy 5m/s .
Przy większym wietrze nie testowana,możliwe rotory od pasa drzew na przedpolu.
Dobre miejsce o nauki pierwszych startów w kominy i podmuchy wiatru obserwując ruch liści na małych drzewkach na przedpolu.Odległość od Krakowa 39km.
http://www.youtube.com/watch?v=1NN_XlD9kDA
Dojazd:
Jadąc od Strony Miechowa lub Krakowa dojezdrzamy do kościoła w Wrocimowicach -drogą od kościoła w górę w kierunku miejscowości Pałecznica- gdy pokonamy pierwsze wzniesienie droga lekko opada i po lewej mamy dom, kawałek za domem droga się znowu wznosi i lewo jest mala droga asfaltowa a w prawo jest polna droga ok 300m na łąki pod górką - gdy jest sucho przydatne auto z wyższym zawieszeniem. Gdy nie możemy dojechać - skręcamy z głównej drogi w lewo w tę małą asfaltową drogę i parkujemy po 20m po lewej stronie na wypłaszczeniu łąki.Jak znajdę chwile wrzucę lokalizację z zdjęciem lotniczym.

Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:43 przez flaytec, łącznie zmieniany 1 raz.
Tel 534179725 Sciągam glajty z drzew.18 lat doświadczenia w wspinaniu i pracach wysokościowych .Wpiszcie sobie numer do koma i oby się nigdy nie przydał.
-
- Przelotowiec
dzis bylem na rodzinnej w krakowie, fajna gorka do trenowania ale nie udalo mi sie nic zrobic bo za mocno wialo jak na moje umiejetnosci
dzis popoludniu sie tam wybiore moge kogos zabrac po drodze jak ma ktos ochote jechac

Hi,
czy ktoś ma bliższe namiary (mapka z zaznaczeniem, jeśli współrzędne GPS to już super) na górkę w Kaniowicach (Bolechowice) - tę, gdzie start jest na S, spod krzyża?
pozdrawiam,
P.
czy ktoś ma bliższe namiary (mapka z zaznaczeniem, jeśli współrzędne GPS to już super) na górkę w Kaniowicach (Bolechowice) - tę, gdzie start jest na S, spod krzyża?
pozdrawiam,
P.
-
- Przelotowiec
Pewnie już tam latać się nie da. zaroslo jak bodzow.
Robsono pisze:Pewnie już tam latać się nie da. zaroslo jak bodzow.
Rozmawiałem jakiś miesiąc temu z Gienkiem o tej górce. Podobno spox. Ale nie wiem kiedy on tam ostatnio był.
-
- Gawędziarz
- Glajt: Swing Mistral 6
- Uprząż: skylighter III
- Telefon: 608106186
Powiem Ci tak bylem tam jakoś na jesień (mieszkam w okolicy), latał tam jakiś gość na lotni ale ja bym nie dał potargać glajta na tych krzakach. Mało miejsca do startu, po za tym wg mnie to słabo z lądowaniem bo albo na szczycie na polach albo u kogoś na podwórku albo w krzakach na dole.
Tu masz mapke:
https://www.google.pl/maps/@50.153924,1 ... e3!5m1!1e4
Pozdro Michał.
Tu masz mapke:
https://www.google.pl/maps/@50.153924,1 ... e3!5m1!1e4
Pozdro Michał.
Pozdrawiam Michał S.
Dzięki!
Faktycznie, nie porywa.
Faktycznie, nie porywa.
- flaytec123
- Gawędziarz
Zaliczyłeś tylko zlota?
Tel 534179725 Ściągam glajty z drzew. 20 lat doświadczenia w wspinaniu i pracach wysokościowych .Wpiszcie sobie numer do koma i oby się nigdy nie przydał.Poprzednie moje konto na tym forum to flaytec.