Weekend 4-5 czerwca w Wyspowym?

Kto, gdzie i kiedy się wybiera polatać?

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

Awatar użytkownika
Marecki
Student
Telefon: 69I 393 I25

Weekend 4-5 czerwca w Wyspowym?

Post autor: Marecki » 02 cze 2011, 10:30

Koledzy, podpowiedzcie proszę, czy ja dobrze odczytuję prognozy pogody i w weekend szykuje się warun na Skrzętli? Od piątku wiatr N przechodzący do niedzieli w E, pogodnie ze słabym wiatrem? Pytam, bo z Warszawy nie widać, jak tam u Was jest, a mam straszną ochotę się wyrwać w jakieś niepłaskie tereny na weekend :)

Pzdr
Marecki

Awatar użytkownika
Piotr Klimek
Członek zarządu SPBW
Glajt: Ozone Delta2
Uprząż: AVA Tanto Race
Telefon: 502 357 864
Team: SPBW

Re: Weekend 4-5 czerwca w Wyspowym?

Post autor: Piotr Klimek » 02 cze 2011, 13:01

Jak tylko nie będzie burzowo to Skrzętla zadziała.

A ja proponuję Szczebel. Oblatujemy tą górę w każdy możliwy warun i ...jest rewelacyjnie. Kierunki NE, E. Przewyższenie 550m. Start bezproblemowy przy wietrze pow 2m/s - trzeba tylko przełamać psychacza ;)
Lądowanie w Mszanie Dolnej przy stacji benzynowej albo dalej..

Jak trafić?
- Wersja 1, Autobusem lub samochodem do Mszany Dolnej i tam przesiadka na busa na przełęcz Glisne 10,00 13,00 14,15 16,00(busy jeżdżą tylko w tygodniu), dalej drogą polną i szlakiem na szczyt. Mijamy szczytową polankę i po 100m w strone północną docieramy na "miejsce startów" ;) Lądowanie w M.D.

- Wersja 2, Samochodem na przełęcz Glisne i dalej jak w w.1 z tym że po termicznym wyjściu min 150m nad start lecimy stronę Lubonia Wielkiego i lądujemy na przełęczy przy aucie.

- wersja 3, samochodem lub autobusem docieramy do Tęczyna (auto zostawiamy na stacji benzynowej), na przełęcz docieramy stopem, reszta jak w w1 z tym że lecimy XCC np w Tatry, na Skrzyczne albo do Pcimia :D

miękkich lądowań
Kierownik
(>

Awatar użytkownika
Marecki
Student

Post autor: Marecki » 02 cze 2011, 13:50

A co to znaczy przełamać psychacza? ;) Mało miejsca na starcie?

Pzdr
Marecki

karolw
Gawędziarz
Glajt: Axis Pluto II
Uprząż: Ava Sport Sprinter

Post autor: karolw » 02 cze 2011, 13:57

Witam,

Slyszalem o tym startowisku straszne opowiesci. Podobno miesci sie jedno skrzydlo a pilot stoi na krawedzi.. i jesli nie zabierze to jest niewesolo...
Jak sie sprawa ma w rzeczywistosci ? Czy srednio poczatkujacy ma szanse sobie tam poradzic, czy faktycznie start musi byc perfekcyjny ?

Karol.

yagyelsky
Gawędziarz
Glajt: Nova Mamboo
Uprząż: Sup'Air Randonneuse

Post autor: yagyelsky » 02 cze 2011, 14:25

Witam!
Wystarczy zaglądnąć do działu z filmikami z latania, zaraz na początku film Vajpera z latania tamże - można ocenić jak to wygląda "in vivo". Startowisko "na oko" faktycznie stresujące ale z drugiej strony póki się nie spróbuje... Może nie taki diabeł straszny ;)
A pogoda pewnie będzie dobra bo ja nie mogę w ten weekend latać :lol:
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Piotr Klimek
Członek zarządu SPBW
Glajt: Ozone Delta2
Uprząż: AVA Tanto Race
Telefon: 502 357 864
Team: SPBW

Post autor: Piotr Klimek » 02 cze 2011, 17:56

Trzeba umieć dobrze startować!
Jeśli macie problemy z alpejką to poczekajcie jeszcze ze Szczeblem. Ale z drugiej strony to tam naprawdę niewiele potrzeba żeby wystartować ( ja wystartowałem klasykiem przy naprawdę minimalnym wiaterku).
A psychacz? Jak stoisz na krawędzi startowiska i patrzysz na drzewa przed sobą to nie myślisz o tym ze ich czubki są z dwadzieścia metrów poniżej tylko o tym co będzie jak cię "nie wybierze". A po starcie przechodzisz 10 metrów wyżej!
Swoją drogą to chciałbym usłyszeć te "straszne opowieści", zwłaszcza że I etap prac przy startowisku skończyliśmy 21 maja a pilotów którzy do tej pory wystartowali jest może dziesięciu ;))
(>

karolw
Gawędziarz
Glajt: Axis Pluto II
Uprząż: Ava Sport Sprinter

Post autor: karolw » 02 cze 2011, 18:42

W zeszłą niedzielą na lądowisku pod Cietniem była rozmowa na temat Szczebla.. niestety nie pamiętam imion...

Awatar użytkownika
Marcin Kalamat
Przelotowiec Stary Wyga
Telefon: 794305869

Post autor: Marcin Kalamat » 02 cze 2011, 22:03

Witam . Prognozy są rewelacyjne w sobotę szczebel lub strzela ,wszystko zależy od siły wiatru ,ją mogę tylko w sobotę ,ale latanko będzie też w niedzielę ,do zobaczenia na górce lub na przelocie. :D :)

Awatar użytkownika
adaho
Przelotowiec
Glajt: Pasat-5 28
Telefon: 503 140 12zero

Post autor: adaho » 03 cze 2011, 09:54

No - jak się podźwigało woreczki z ziemią przy budowie startowiska na Szczeblu - to wypadało by skorzystać z owoców swojej pracy . Szczebel - zdecydowanie . A dla niezdecydowanych :
http://www.youtube.com/watch?v=uTAbNIoz ... 7dwUqZf5Fg
na filmiku widać wszystko .
Pozdr
Adaho

Awatar użytkownika
Marecki
Student

Post autor: Marecki » 03 cze 2011, 12:48

Dobra, to jeszcze pytanie: jak daleko od auta trzeba iść na startowisko na Szczeblu, w sensie odległości i czasu? I może ktoś ma współrzędne gps na startowisko?

No i gdzie będzie latanie w niedzielę, jeśli będzie wiało SE zgodnie z prognozami?

Pzdr
Marecki

ODPOWIEDZ