Śnieżnica Jaki Kierunek.
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
-
- Glajciarz
- Glajt: Nova Mentor 2
- Uprząż: Advance Impress 2+
- Telefon: 66osiem34jeden715
Śnieżnica Jaki Kierunek.
Hejka,
Dzisiaj kierunek wiatru pokazywany na ICM był SW-SE. Z tego co wiem to SW jest dobry na Podobin. Śnieżnica ma NNE-NNW jakim wiec dzisiaj sposobem dzisiaj byl warun na Snieżnice jeśli kierunek wiatru był na Śnieżnice w plecy. Nie moge tego ogarnąc może mi ktoś to wytłumaczyc?
Dzisiaj kierunek wiatru pokazywany na ICM był SW-SE. Z tego co wiem to SW jest dobry na Podobin. Śnieżnica ma NNE-NNW jakim wiec dzisiaj sposobem dzisiaj byl warun na Snieżnice jeśli kierunek wiatru był na Śnieżnice w plecy. Nie moge tego ogarnąc może mi ktoś to wytłumaczyc?
-
- Gawędziarz
- Glajt: Vulcan, Mercury, IcePeak XP
- Uprząż: SOL Acro, X-Rated 3
Re: Śnieżnica Jaki Kierunek.
Bo patrzyłeś na kiepskie meteo.
Dziś shmu przewidział kierunki wiatru perfekcyjnie:)
Fragles
Dziś shmu przewidział kierunki wiatru perfekcyjnie:)
Fragles
- Siwy
- Glajciarz którego nie składa
- Glajt: Trango X-Race
- Team: Ufo Team
Ale i tak większość z nas startowała z wiatrem w plecy albo wschodnim... kilka z nich wyglądało nawet trochę groźnie ale szczęśliwie nikomu nic się nie stało.
tel. 664 026 369
-
- Glajciarz
- Glajt: Nova Mentor 2
- Uprząż: Advance Impress 2+
- Telefon: 66osiem34jeden715
Czyli nie za bardzo można sie sugerować ICM-em?
A ja myślałem że jest to dosyć wiarygodna mapa pogody.
Tak przy okazji też udało mi sie wystartowac raz z zajebistym kierunku ale drugi raz to już nie było wesoło, ale udalo sie- niestety tylko zlot..
Pozdrawiam wszytkich latających 24.06 na Śnieżnicy.
A ja myślałem że jest to dosyć wiarygodna mapa pogody.
Tak przy okazji też udało mi sie wystartowac raz z zajebistym kierunku ale drugi raz to już nie było wesoło, ale udalo sie- niestety tylko zlot..
Pozdrawiam wszytkich latających 24.06 na Śnieżnicy.
- shBash
- Pilot - Gawędziarz
- Glajt: Up Summit XC2
- Uprząż: Nearbirds Zippy
Grzesiek080 pisze:Czyli nie za bardzo można sie sugerować ICM-em?
ICM jest ladny, kolorowy.. niestety praktycznie nieprzydatny jesli chodzi o prognoze

Pozdrawiam,
Pawel
Pawel
-
- Gawędziarz
- Glajt: Vulcan, Mercury, IcePeak XP
- Uprząż: SOL Acro, X-Rated 3
ICM to nie jest profesjonalne meteo, ale jedynie pomoc dydaktyczna dla studentów.
Kilka lat temu po jakiś 3 latach przez przypadek studenciakom udało się dopracować jeden model, który faktycznie dobrze pokazywał.
Niestety, ale chwile po tym został zlikwidowany bo tym samym stał się nieprzydatny dydaktycznie;)
Generalnie nasi sąsiedzi maja niezłą maszynkę do liczenia pogody i z racji sporego górzystego terenu potrafią ustawiać model i przypadkiem na nasze górki.
Polska za to w większości to patelnia i nie opłaca się kaliborować modelu na te nasze kilka pagórków na południu. Inna zagraniczne metea nie biorą pod uwagę naszej regionalnej specyfiki. A więc mamy tylko SHMU i jak dla mnie to na 80 jest to trafne meteo dla wyspowego.
Kilka lat temu po jakiś 3 latach przez przypadek studenciakom udało się dopracować jeden model, który faktycznie dobrze pokazywał.
Niestety, ale chwile po tym został zlikwidowany bo tym samym stał się nieprzydatny dydaktycznie;)
Generalnie nasi sąsiedzi maja niezłą maszynkę do liczenia pogody i z racji sporego górzystego terenu potrafią ustawiać model i przypadkiem na nasze górki.
Polska za to w większości to patelnia i nie opłaca się kaliborować modelu na te nasze kilka pagórków na południu. Inna zagraniczne metea nie biorą pod uwagę naszej regionalnej specyfiki. A więc mamy tylko SHMU i jak dla mnie to na 80 jest to trafne meteo dla wyspowego.
Nie taki diabeł zły - kierunek z ICM sprawdził się na Śnieżnicy od wysokości 1600m asl było południe:)
w niedziele na Skrzętle zapowiadał SE a wieczorem prawie E no i też się sprawdziło, nawet Kocioł poleciał na krótką wycieczkę po tym jak polataliśmy na Śnieżnicy.
Więc kwestia interpretacji i korelacji i innymi meteo. Jak koledzy popatrzą na ICM kilka lat dłużej to może będzie lepiej:)
Pozdrawiam
Ps. shmu.sk też polecam
w niedziele na Skrzętle zapowiadał SE a wieczorem prawie E no i też się sprawdziło, nawet Kocioł poleciał na krótką wycieczkę po tym jak polataliśmy na Śnieżnicy.
Więc kwestia interpretacji i korelacji i innymi meteo. Jak koledzy popatrzą na ICM kilka lat dłużej to może będzie lepiej:)
Pozdrawiam
Ps. shmu.sk też polecam
- mani3kxc
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Team: UFO Team
- Kontakt:
Z tego co słyszałem ICM zmniejszył ostatnio moce obliczeniowe, stąd ograniczona ilość danych wejściowych które są w stanie obrobić.
Nie sądzę jednak, żeby model był zły. Radość nam ostatnio sprawił widok ICMowskich meteogramów na briefingu zawodów w Słowenii
.
Osobiście bardzo często korzystam z ICMu i jest bardzo ok. Wiadomo, że dobrze spojrzeć również na inne pogodynki ale nie ma co narzekać.
Inną sprawą są odstępstwa od prognoz dyktowane zmianami o charakterze lokalnym.
Nie sądzę jednak, żeby model był zły. Radość nam ostatnio sprawił widok ICMowskich meteogramów na briefingu zawodów w Słowenii

Osobiście bardzo często korzystam z ICMu i jest bardzo ok. Wiadomo, że dobrze spojrzeć również na inne pogodynki ale nie ma co narzekać.
Inną sprawą są odstępstwa od prognoz dyktowane zmianami o charakterze lokalnym.
- Marcin Kalamat
- Przelotowiec Stary Wyga
- Telefon: 794305869
bardzo często korzystam z icmu i w tym sezonie sprawdza się dobrze na 80% jeśli chodzi o zachmurzenie i wysokość podstaw chmur tto na 100% kierunek wiatru i siła na 50% nie uważam że jest to zła prognoza ,oczywiście mowa o modelu um na 60h na ten dłuższy nawet nie wchodzę.
- Guma
- Pilot - Gawędziarz
- Glajt: Sol Ellus 4 L
- Uprząż: Scootair Fishbed
Jakim sposobem sprawdzacie prognozę na tym SHMU jak tam tylko Słowacja jest i po słowacku w dodatku. Może jakiegoś linka by ktoś zapodał jak tam znaleźć prognozę na nasze góry, hę?