XC portal

j/w

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

Florek
Glajciarz
Glajt: Nova Mentor 2
Uprząż: Advance Impress 2+
Telefon: 66osiem34jeden715

XC portal

Post autor: Florek » 18 sty 2013, 22:55

Hejka, Mam pytanie co do klasyfikacji w XC portal. Kiedy liczenie punktów rozpoczyna sie w nowym sezonie?
Ile trwa sezon podczas którego zliczane są punkty?
Na Xc competition punkty liczone są do pierwszego października a jak jest na XC portal?

isilweo
Student
Kontakt:

Re: XC portal

Post autor: isilweo » 19 sty 2013, 08:52

Hej,

generalnie xcportal jest obecnie w gigantycznej przebudowie. Niedługo kończymy nową wersję, a stara cierpi chwilowo na zaniedbanie. Co do dat klasyfikacji to w tym roku napewno będą to klasyfikacje od 1 stycznia. Ja jestem za tym, żeby zawsze klasyfikacja trwała od 1, ale inni uważają, że lepiej jest od listopada czy coś.

Puchar Beskidu Wyspowego też będzie niedługo się zaczynał na nowym xcportalu już i z nowym regulaminem. Ja policze oczywiście wszystkie loty wstecz do 1 stycznia do klasyfikacji

pozdro

Florek
Glajciarz
Glajt: Nova Mentor 2
Uprząż: Advance Impress 2+
Telefon: 66osiem34jeden715

Post autor: Florek » 19 sty 2013, 10:54

Ok. To świetnie a kiedy mniej więcej można spodziewać się nowej wersji?

Ps. Z tego co widzę to działacie na pełnych obrotach ( wasza firma).
Pozwoliłem sobie poprzeglądać zaprojektowane przez was strony i jestem pod wielkim wrażeniem. Świetna robota.

isilweo
Student
Kontakt:

Post autor: isilweo » 19 sty 2013, 14:40

Nowej wersji trzeba się spodziewać niedługo... ale ile to niedługo potrwa ciężko powiedzieć bo niestety xcportal ma niski priorytet jeśli chodzi o pracę nad nim... klienci są ważniejsi bo dają jeść ;) napewno nowa wersja będzie zanim się sezon rozpocznie. przypuszczalnie na początek lutego.

Zapraszam na facebooka xcportalowego gdzie pokazują się co jakiś czas screeny z nowej wersji. Ogólną wizję lotu wrzucam tutaj na zachęte. NA screenie widać np strefy przez które przeleciał pilot.

Obrazek

Ciesze się, że podobają Ci się nasze realizacje :)

Chętnie odpowiem na dalsze pytania dot. xcportalu
pozdro

Awatar użytkownika
grzero
Glajciarz którego nie składa
Glajt: Gin Carrera
Uprząż: Advance Impress 3
Telefon: 609208994
Team: SPBW

Post autor: grzero » 19 sty 2013, 17:01

A bedzie opcja zliczania dystansów i czasów lotu z różnych tracków? Chodzi mi żeby można było XCPortal traktować po części jak książkę lotów i w każdej chwili można było sprawdzić ile godzin ma skrzydełko wylatane lub jaki dystans pokonaliśmy w sezonie czy w danym miesiącu. Jest też jeszcze jeden problem który mam nadzieję zostanie poprawiony , żeby można było usuwać tracka (lot) , bo w tej chwili nie można.

isilweo
Student
Kontakt:

Post autor: isilweo » 19 sty 2013, 18:30

beda tez statystyki pilota. zgrupowane zarowno calosciowo jak i po skrzydle. Co do ksiazki pilota to nawet wiecej bo bedzie mozliwosc wrzucania lotow prywatnych, ktore nie beda braly udzialu w zadnej klasyfikacji. niektorzy zawodnicy z tego co wiem to chcieli by miec taka mozliwosc a nie interesuje ich rywalizacja.

usuwanie lotu jest problemem regulaminowym a nie technicznym. jest poprostu zablokowane dla normalnego usera. problem regulaminowy tzn. ze trzeba sobie odpowiedziec na pytanie co sie dzieje jak kasujemy lot. on wyleci z klasyfikacji przeciez co moze wplynac na przesortowanie sie kolejnosci miejsc, co nie jest dobre np przed koncem sezonu. byl pomysl zeby dac mozliwosc kasowania lotu do 2ch tygodni po wrzuceniu a potem blokowac.... ciezki temat poprostu :)

najczesciej jednak potrzeba skasowania lotu wynika z tego ze jest wrzucony dwukrotnie taki sam lot. nie wdajac sie w szczegoly techniczne jest to problem w obecnym xcportalu zwiazany ze sposobem w jaki lot jest zapisywany przez system. w nowej wersji jest juz automatycznie pilnowane, zeby przez przypadek nie wrzucic sobie tego samoego lotu dwukrotnie.

chcialbys jakies konkretne statystyki dot. pilota i jego skrzydla czy tylko czas i dystans?

Awatar użytkownika
grzero
Glajciarz którego nie składa
Glajt: Gin Carrera
Uprząż: Advance Impress 3
Telefon: 609208994
Team: SPBW

Post autor: grzero » 20 sty 2013, 08:23

Dla mnie wystarczy czas lotu i dystans zliczany np od daty do daty, może ktoś będzie chciał bardziej rozszerzonych informacji np ile meterków do góry wykręcił itd. ale mi wystarczy czas i dystans przeleciany w powietrzu co do kasowania lotów to rozumiem że jest to skomplikowana sprawa ale sam mam omyłkowo wrzucony lot który był w programie do zgrywania tracka jako lot przykładowy a przez pomyłkę wrzuciłem go jako swój, wystarczy by była opcja tak jak piszesz że można usunąć do dwóch tyg. a nawet krócej i jest super, widziałeś na pewno ostatnie dwa loty naszego kolegi które są na XCPortalu z których wynika że latał na środku oceanu atlantyckiego niedaleko wybrzeży afryki, nie wiem co on kombinował ale założę się że chciałby to usunąć , puki co nie ma takiej opcji ... :(

ODPOWIEDZ