Wysokość Cisnieniowa

j/w

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

Awatar użytkownika
mani3kxc
Glajciarz którego nie składa na beli
Team: UFO Team
Kontakt:

Re: Wysokość Cisnieniowa

Post autor: mani3kxc » 22 sie 2013, 06:02

Fragles pisze:1. Wysokość GPS nie jest uznawana w ogóle w przepisach lotniczych, bo sygnał gps jest zawodny, tylko ciśnieniowa wysokość jest uznawana.

2. Do 1981 m ciśnienie nie ustala się na podstawie GSP, ale na podstawie danych ciśnieniowych z najbliższego lotniska.

3. Naruszysz prawo jak wlecisz powyżej 1981 m o jeden metr, ale ten metr naruszenia będzie mierzony zgodnie z przepisami lotniczymi przy ciśnieniu standardowym, a nie jak twierdzisz przy ciśnieniu skalibrowanym do wysokości GPS.

Więc dalej twierdzę, że nie znasz przepisów.

Był w zeszłym roku przypadek Pawła Farona i Muzyka przy rekordowych trójkątach i był problem z 3000 m wtedy sędzia uznał wysokość ciśnieniową, a nie GPS i słusznie zgodnie z przepisami. (kurna chwale decyzje Isia:)

Na litość boską Fragles...

1. ZGODA, nigdzie nie twierdzę, że wysokość GPS jest uznawana.

2. ZGODA, oczywiście, że METAR jest źródłem danych dla wysokościomierza, ale tej kwestii nie opisywałem w świetle prawa lotniczego tylko sytuacji na górce. Stoisz na startowisku, pytasz/sprawdzasz jaka jest tutaj wysokość, ustawiasz i działa. Nie dlatego że ma być zgodnie z METARem, tylko (NIESTETY) zgodnie z GPS bo to z GPS idą dane do pliku IGC, a to on jest weryfikowany przez XC Portal. Czy nie to jest tematem tego wątku?

3. Nie zrozumiałeś mnie, mówię o naruszeniu stref nie w oparciu o "wysokość GPS" a o ich naruszeniu wynikającym z tego, że ktoś miał wpisaną niepoprawną wysokość w wario, a to GPS (jako urządzenie) wysyła dane do weryfikacji do portalu typu XC Portal. To zasadniczy problem, od którego rozpoczęła się cała dyskusja.
Platformy XC weryfikują nas poprzez pobieranie danych z GPSa. Ponieważ lata nas wielu i każdy ma inny sprzęt nie możemy zakładać, że wszyscy mają GPS+baro w jednym, a musimy wziąć pod uwagę najgorszy scenariusz, czyli sam GPS. Prawda?

Ale z tym punktem się nie zgadzam (nie w pełni) bo Fragles, przecież wysokość standardowa nie może być brana pod uwagę do wysokości poniżej TA, gdzie używamy QNH, dopiero wyżej bierzemy pod uwagę wysokość standardową. Czyż nie?

Co do Muzyka i Bubusia, szczęście, że miał wysokość ciśnieniową. W przeciwnym wypadku pozostaje tylko ta z GPS. Taki prosty Garmin/LK8000 raczej nie wystarcza. I tu znowu wraca problem zwykłego GPSa.

Musimy zakończyć, bo zawalamy wątek i odbiegamy od praktycznych wskazówek.
Pozdrawiam,
Mariusz
paralotniarz.com.pl

Awatar użytkownika
dawid
Przelotowiec
Glajt: UP Summit XC4
Uprząż: Sup'air Delight II
Telefon: 881 364 szysc 45

Post autor: dawid » 01 wrz 2013, 09:33

Konczyc watek szkoda bo jest ciekawy. Ja mam jeszcze takie pytanie: wczoraj stojac na zarze zauwazylem ze xcsoar w telefonie pokazuje mi wysokosc cisnieniowa 740m, gps 778m a przeciez wysokosc zaru to 761m. Skorygowalem ustawienia cisnieniomierza tak, zeby pokazywal 761m ale w dalszym ciągu mialem rozbierznosc z gps. I co w tedy, jak mam traktowac te wartosci w powietrzu? Czy skoro portale biora pod uwage wysokosc gps to mam sie nia kierowac mimo ze jest nieprawidlowa? Niedokrecic komina bo gos juz pokazuje sufit mimo ze baro jest ok? Oczywiscie w tym przypadku to tylko kilkanascie metrow ale gdyby bylo to wiecej to juz ma znaczenie.
---------
Dawid

Awatar użytkownika
mani3kxc
Glajciarz którego nie składa na beli
Team: UFO Team
Kontakt:

Post autor: mani3kxc » 01 wrz 2013, 19:39

Zależy jakie masz urządzenia. Jeśli masz możliwość przesyłania tracka z urządzenia korzystającego z wysokości baro, możesz to zrobić, wysokość będzie zgodna i track prawidłowy.
Jeśli masz tylko urządzenie korzystające z wysokości GPSowej, musisz brać za pewnik to co pokazuje ten GPS. Nie możesz przekroczyć wysokości, bo dla sędziego zawodów XC liczą się dane z tracka, a nie zapewnienie "że an wario było mniej".
Pozdrawiam,
Mariusz
paralotniarz.com.pl

Awatar użytkownika
shBash
Pilot - Gawędziarz
Glajt: Up Summit XC2
Uprząż: Nearbirds Zippy

Post autor: shBash » 02 wrz 2013, 10:12

dawid pisze:Konczyc watek szkoda bo jest ciekawy. Ja mam jeszcze takie pytanie: wczoraj stojac na zarze zauwazylem ze xcsoar w telefonie pokazuje mi wysokosc cisnieniowa 740m, gps 778m a przeciez wysokosc zaru to 761m. Skorygowalem ustawienia cisnieniomierza tak, zeby pokazywal 761m ale w dalszym ciągu mialem rozbierznosc z gps. I co w tedy, jak mam traktowac te wartosci w powietrzu? Czy skoro portale biora pod uwage wysokosc gps to mam sie nia kierowac mimo ze jest nieprawidlowa? Niedokrecic komina bo gos juz pokazuje sufit mimo ze baro jest ok? Oczywiscie w tym przypadku to tylko kilkanascie metrow ale gdyby bylo to wiecej to juz ma znaczenie.

Jaki masz GPS?

Ja u siebie (Garmin 60CS) ustawilem wysokosc baro, dodatkowo dodalem pole wysokosci na mapie. W ten sposob jestem w stanie kontrolowac to co bedzie w tracku.
Pozdrawiam,
Pawel

ODPOWIEDZ